Chokladtryffel



Till ca 26 chokladtryfflar.

  • 350 gr mörk blockchoklad av just kvalitet (minst 70% kakao)
  • 2,5 dl grädde
  • 50 gr smör
  • 20 gr kakao (en god)
  • 2 msk rom (kan uteslutas)
  1. Dela 250 gr blockchoklad i små bitar.
  2. Låt grädden koka upp i en liten gryta. Tillsätt smöret och låt sjuda tills smöret smält.
  3. Ta av grytan från spisen och lägg i chokladbitarna, rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Tillsätt eventuellt 2 msk rom och blanda väl. Häll smeten i en tättslutande burk och låt stelna i kylen i ca 4 timmar. Viktigt att stänga burken väl, choklad tar lätt smak av andra matvaror i kylen.
  4. Rulla små chokladkulor (lite större än körsbär). Kulorna ska var lite ojämna då dom ska likna små tryffelsvampar.
  5. Smält resten av blockchoklad i en mikrovågsugn eller a bagno maria (lägg chokladen i en liten gryta, ställ den lilla grytan i en större gryta med vatten i och värm tills chokladen smälter). Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel och låt överflödig choklad rinna av. Rulla genast chokladkulorna i kakaon och lägg dom i en tättslutande burk och låt stelna i kylen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *