Italiensk Köttbuljong



Ca 4-5 Liter…

  • 3 kg oxkött, kalvlägg och ben
  • 2 grovhackade gula lökar
  • 1 grovhackad purjolök
  • 2 skalade och grovhackade morötter
  • 1 grovhackad selleri
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 kvistar färsk slätbladig persilja
  • 10 hela pepparkorn
  • 3 färska timjankvistar
  • 2 små lagerblad

1. Lägg kött ben och kalvlägg i en stor gryta
2. Tillsätt kallt vatten så allt täcks, låt koka upp och ta bort skummet.
3. Sänk värmen och sjud i 2 timmar. Fyllpå vatten om det behövs för att täcka köttet. Du kan oxå behöva tabort mer skum.
4. Tillsätt de andra ingredienserna och sjud i 2 timmar till.
5. Tabort grytan från plattan och ta bort de hårda delarna med hjälp av en hålslev.
5. Häll buljongen genom en fin sil, lägg en silduk eller om du inte har det använd melitta filter och sila en gång till.
6. Kyl buljongen utan lock och täck sedan över den ordentligt.
7. Tabort fettet som bildas på ytan innan du använder den.

 

Förvaras i kyl ca 5 dagar eller i frysen 1-2 månader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *