Kibbeh



8 pers

  • 1kg fin malen lammfärs
  • 0,25 kg bulghur
  • 1 1/2 Tesked salt
  • 1 1/2 Tesked svart peppar
  • 1 tesked [[allspice]]
  • 1/4 tesked kummin
  • 2 mellanstora lökar, finhackade
  • 1,4 dl rostade pinjenötter
  • 2 matskedar olivolja
  • Vegetabilisk olja för att fritera

Gör röran till skalet:

Lägg bulghur i en skål med kallt vatten i ca 30 min, sila sedan så vattnet försvinner, ta en trasa och tryck på bulghurn så att vattnet trycks ut och det blir torrt.
Häll sedan bulghurn i en skål (matberedare) tillsammans med ½ kg kött, 1 finhackad lök, 1 tesked salt och 1 tesked peppar
Använd en matberedare för att röra om ordentligt tills det blir en deg-lik röra. Tillsätt lite kallt vatten om det skulle behövas.

Ställ det åt sidan och täck över med en tallrik

Gör fyllningen

Bryn 1 finhackad lök med lite olivolja in en stor stekpanna. Lägg i 1,4 dl pinjenötter om du vill ha dem.
Fyll på med ½ kg lammfärs, se till att dela den ordentligt med en träslev.
Häll i 1 tesked allpice, ½ tesked salt och peppar och ¼ tesked kummin.
När lammfärsen är ljus brun, ta bort pannan från plattan och låt det stå i ca 10 min.

Gör Kibbeh och fritera dem

Ta en del av skal röran (storlek som ett mindre ägg) och forma till en boll. Med fingret, gör ett hål i bollen för att få platts med fyllningen. Fyll på med fyllning och gör tryck ihop hålet, forma sedan bollen till en amerikans fotboll (ägg).

Använd en frittös eller en kastrull med 350 grader varm olja (FÖRSIKTIG!). Fritera i ca 4-10 min tills Kibbesh har en gyllenbrun färg. Lägg ner dem i pappers handdukar för att oljan ska rinna av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *