Köttbullar i citronsky (Fredde Special)



4 pers

  • 600 gr nötfärs
  • 100 gr parmesanost på bit (ca 2 dl riven)
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor (tre om du vill ha lite mer styrka)
  • 2 msk finhackad slätbladig persilja. (jag brukar ta 4 msk och MYCKET fint hackat!)
  • 1 citron (eller 2-3 st skulle jag använda för att få fram smaken bra)
  • 3 msk olivolja extra vergine (lite mer i pannan gör det godare)
  • 30 gr smör
  • mjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  1. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan och riv parmesanosten.
  2. Blanda köttfärsen med vitlök, persilja, ägg, parmesanost, salt och peppar i en skål. Låt blandningen stå och “ta smak” i ca 1 tim.
  3. Forma avlånga köttbullar (ca 24 stycken) och rulla dem i lite vetemjöl (slå av överflödigt mjöl).
  4. Stek köttbullarna i smöret och olivoljan i en stor stekpanna under lock på svag värme i ca 30 min. Vänd dem ofta.
  5. Till sist pressa citronen och häll saften över köttbullarna. Höj värmen, när skyn kokat upp igen är köttbullarna klara.

De toscanska köttbullarna har i regel en avlång form. Man brukar fritera dem i olja eller så kokar man dem i tomatsås.
Detta är min favvo, så gör precis som receptet för att inte sumpa det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *