Sukiyaki



4 pers

  • 600-1000 gram entrecôte, väl marmorerad. (I så tunna skivor som möjligt, be charkpersonalen om hjälp “två dagar brukar det ta för dem”).
  • 1-2 påsar  (beroende av storlek) shirataki eller två påsar glasnudlar, (shiratake är en sorts groddar).
  • 2 paket färdig tofu eller yakitofu, (tofu är pressade soyabönor).
  • 8-10 stycken shiitake svampar (skogschampinjoner fungerar bra också).
  • 1 huvud salladskål.
  • 4 Morötter
  • 2 Gula lökar
  • 4 ägg.
  • 1 purjolök.
  • 4 port “japanskt” ris.

Sukiyakibuljong
Du kan behöva mixa lite med Soya och Sake för att få just din smak, inget är skrivet i sten.
Jag har testat lite olika sätt att göra detta, se nedan.

“western style Sukiyaki” enligt japanskt recept “Min favvo”
1dl japansk soya
2dl Sake
Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.

Enligt vissa i Japan:
2dl japansk soya
1dl Sake
Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.

Enligt “Svensson Japan”
4dl deciliter vatten.
2dl deciliter japansk soya.
1dl Mirin.

Så här gör du:
Koka riset. (Se hur här)
Koka shirataki tills de är mjuka och skölj dem i kallt vatten ordentligt inna du lägger dem i en skål.

Skär entrecôten (eller, be att få den skuren i butiken) i lövtunna skivor.
Skölj grönsakerna och skär salladskålen i stora bitar.
Skär purjolöken i strimlor, inte för små.
Skär den gula löken i runda strimlor.
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Skär bort fötterna på shiitakisvamparna.
Skär tofun i lite större bitar.

Vispa ihop Sukiyakibuljong.
Koka upp såsen i en gryta på en liten bordsgasspis. (Kan köpas på Japanska Torget för ca 600kr).
Servera med en skål kokt ris och en skål med ett uppvispat rått ägg per person.
Kött och grönsaker doppas först i den heta buljongen, därefter i det uppvispade ägget.

 

Till detta recept behöver man tillgång till en affär som har japanska specialiteter.
För dig som bor i Stockholm kan Japanska Torget på Tegnérgatan 6 rekommenderas.
www.japanskatorget.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *